Blagoslov nadbiskupijskih vinograda i mladoga vina

ImageU Trnavi nadaleko Đakova, održan je tradicionalni blagoslov  vinograda i mladog vina. U prisutnosti mons. Stjepana Karalića, ekonoma nadbiskupije i upravitelja „Misnih vina“, svećenika, mještana i ostalih gostiju, blagoslov je predvodio mons. dr. Drago Tukara, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata.

Prilikom blagoslova mons. Tukara naglasio je da se ovim blagoslovom učvršćuje kršćanski stav i da je vjera bez djela poput stabla bez plodova.

Ravnatelj "Misnih vina" mons. Stjepan Karalić naglasio je da je Đakovačka biskupija na ovom području prisutna od 13. stoljeća i da jednako njeguju vinograd kako se tijekom povijesti njegovao osim što se sada koristi moderna tehnologija. 23.01.2013. (Izvor: www.djakovo-danas.hr)
 

Ledeni traminac je regionalni šampion!

Image

Na čuvenom londonskom natjecanju ''Decanter World Wine Awards 2012'', ledeni je traminac Misnih vina berbe iz 2009. postao šampion kontinentalne Hrvatske! Enolozi tvrde da je ova titula za nadbiskupijska vina značajnije priznanje čak od zlatne medalje. Najprestižnija svjetska priredba ovog tipa okupilla više od 2000 proizvođača, trgovaca, somelijera... Da se radi o doista vrijednome naslovu svjedoči brojka od čak 14.119 vina iz 47 zemalja sa svih strana svijeta. Toliko ih se našlo u Decanterovoj konkurenciji, devetu godinu za redom.

Najkvalitetnija su vina na Otok, uz domaćina, donijeli Grčka, Novi Zeland, Turska, Slovenija i Hrvatska. Komparira li se brojka ocijenjenih uzoraka i osvojenih medalja, ovih šest zemalja prednjači u proizvodnji najizvrsnije vinske kapljice. Za Misna je vina titula regionalnoga šampiona nastavak niza velikih rezultata. Isti je ledeni traminac proljetos bio apsolutni šampion splitskog sajma GAST, a u Mostaru je uzeo naslov šampiona cijeloga Međunarodnog sajma gospodarstva kao najbolje ocijenjeno vino.

Traminac, ledena berba iz 2009., bio je i najbolje vino na Danima vina Osječko-baranjske županije, zbog čega je Vinarija Đakovačko-osječke nadbiskupije nagrađena Zlatnim dukatom za ukupnu pobjedu te Velikim zlatom u konkurenciji ledenih predikata.

Na slici: Damir Zrno, manager prodaje, mons. Stjepan Karalić, direktor, Miroslav Bošnjak, enolog Misnih vina. 24.05.2012. (Izvor: www.djakovo-danas.hr)